East Atlanta Film

We worked with an owner in Atlanta, Georgia to reimagine their current 1920s home into a passive house that takes advantage of the Southern sun at the rear façade.

We were most excited about the client’s vision for hosting community with movie screenings and conversations with film buff friends. The social and entertaining space features a big receiving room to showcase films and provide convivial gathering areas for eating home-cooked Korean food.

We also collaborated to reconfigure the layout to allow for a private bedroom suite at the ground level adjacent to the wild grasses, yard sculptures, and chicken coop that magically end at a gate and city stream. The rear facade system includes lots of glass for sunlight but a second armature of operable screens to block the strong sun during certain times of the year and also allow for breezes while stopping mosquitos. A giant Oak tree, Magnolia and Pecan trees sit in a planting landscape with concrete stepped pathways creates a private wilderness in the back yard adding to what makes East Atlanta so unique.  

We collaborated with client Rachel Stubblefield on the design in what she determined would be an all-women team designing this project from architect through to builder and consultant team.